Bine aţi venit la Schiuridevanzare.ro

 

 

Schiuri second hand

Schiuri second hand

Dupa ce te-ai hotarat ce tip de schi vrei sa practici, apare o noua intrebare: “Ce lungime de schiuri sa aleg?” Alegerea dimensiunii corecte are o importanta deosebita, lungimea poate influenta foarte mult evolutia ta. Lungimea schiurilor pe care le folosesti se va modifica pe masura ce avansezi de la stadiul de incepator la cel de profesionist. Iata un bun motiv pentru care merita sa cumperi mai degraba schiuri second hand. Pe masura ce avansezi, vei dori sa le schimbi, asa ca o investitie mare nu merita… mai ales daca inveti foarte repede J
Iata cateva specte pe care trebuie sa le iei in considerare cand cauti lungimea potrivita pentru schiurile tale:
Trebuie sa tii cont si de tipul de schi pe care vrei sa il practici, de nivelul tau si de greutatea pe care o ai.
Schiurile clasice (drepte) au, de obicei, lungimea intre 175 si 210 cm iar carv-urile (cele mai subtiri in zona legaturilor si mai late la varf si in partea din spate) sunt cu aproximativ 20 cm mai mici decat cele clasice.
Ca regula generala, carv-urile ar trebui sa ajunga undeva intre nasul si barbia ta. Deci pentru schiurile drepte trebuie sa alegi dimensiuni apropiata de inaltimea ta.
Schiurile mai scurte te ajuta sa controlezi mai bine traseul la viteze mici si sa iei curbe mai stranse. Schiurile lungi sunt recomandate celor care vor sa schieze agresiv, la viteze mari.
Am pregatit un tabel orientativ care te poate ajuta sa alegi lungimea schiurilor, in functie de inaltimea ta. Daca totusi nu esti sigur ce lungime ti se potriveste, lasa un comentariu si incercam sa te ajutam.
Ne vedem pe partie!

Dupa ce te-ai hotarat ce tip de schi vrei sa practici, apare o noua intrebare: “Ce lungime de schiuri sa aleg?” Alegerea dimensiunii corecte are o importanta deosebita, lungimea putand influenta foarte mult evolutia ta. Lungimea schiurilor pe care le folosesti se va modifica pe masura ce avansezi de la stadiul de incepator la cel de profesionist. Iata un bun motiv pentru care merita sa cumperi mai degraba schiuri second hand. Pe masura ce avansezi, vei dori sa le schimbi, asa ca o investitie mare nu merita , mai ales daca inveti foarte repede .

                           Tabele orientativ in alegerea schiurilor pentru adulti
 
 
Inaltime schior  (cm)
Dimensiune schiuri (cm)
 
  132 115-130  
  137 125-140
  142 130-145  
  147 135-150
  152 135-155  
  158 145-165
  163 150-170  
  168 155-175
  173 160-180  
  178 165-185
  183 170-190  
  188 175-195
  193 180-200  
  

 

                                  Tabele orientativ in alegerea schiurilor pentru copii

Varsta copil   Inaltime copil (cm)   Greutate (kg) Dimensiune schiuri (cm)    
3   94   14 70-80
4   102   16 80-90
5   109   18 90-100
6   114   21 95-105
7   119   23 100-110
8   127   26 110-120
9   135   29 115-125
10   140   32 120-130
11   145   36 130-140
12   149   41 135-145
13   156   46 140-150
14   164   51 150-160

 

Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare cand cauti lungimea potrivita fie ca vorbim de schiuri copii,schiuri femei,schiuri barbati :

Nivel
Noile tehnologii ajuta incepatorii sa aiba un progres rapid si sa schieze cu o varietate de schiuri. Insa inca sunt diferente majore la skiuri in functie de nivelul la care esti.
 
Incepator/Intermediar 
Un ski de incepatori ar trebui sa aiba un flex moale, sa fie ingust, cu constructie din spuma, composit sau un lemn moale. Ideea e de a creea un ski usor de manevrat cu care sa iei virajele usor si iertator in cazul in care gresesti. Ca si incepator trebuie sa iti alegi si clapari cu un flex scazut pentru a nu-ti obosi picioarele.
 
Intermediar/Avansat 
La acest nivel sunt majoritatea skiorilor. Skiul ar trebui sa iti ofere cate unpic din toate, flotabilitate in powder, stabilitate la viteza si carving. In general schiurile sunt unpic mai late decat cele de incepatori, cu un flex mediu. Core-ul e dintr-un lemn mai tare si pot beneficia de o constructie Sandwich sidewall. In functie de preferintele utilizatorului, skiul poate avea un profil rocker, camber sau o combinatie intre cele doua.
 
Advanced/Expert
Acesti skiori au nevoie de skiuri agresive, avansate si pline de tehnologii. In constructia acestor schiuri gasesti deseori, straturi de Titanal, carbon, bambus sau alte materiale cu scopul de a iti oferi performanta la viteza si in situatii care te pun la incercare.

 
Radius, dimensiuni, forme, profil
Sunt multi factori care influenteaza felul in care se simte un ski si performantele acestuia. Trei elemente joaca un rol important in determinarea alegerii skiului potrivit: latime, radius si tipul de rocker.
 
 
Latime mijloc (waist width)
Reprezinta dimensiunea de la mijlocul skiului, care deobicei este cea mai ingusta zona a schiului. Un mijloc ingust te ajuta sa iei virajele rapid, in timp ce un mijloc lat iti ofera flotabilitate in powder. Deobicei latimile la schiuri sunt specificate cu trei numere, exemplu 123/73/10 mm. Acestea reprezinta dimensiunile pentru varf/mijloc/coada (tip/waist/tail).
 
Radius
Este forma skiului determinata de coada, mijloc si varf. Radiusul reprezinta raza de rotatie a schiului si este dat in metri. Ne arata pe cati metri de raza arcuita ar face schiul virajul de 360 de grade. Un ski cu un radius scurt va fi mai rapid in viraje in timp ce un ski cu un radius lung va lua virajele mai greu dar va fi mult mai stabil la viteza. Unele dintre schiurile moderne combina doua sau mai multe radiusuri pentru rezultate cat mai bune. 
 
Profilul 
Reprezinta forma indoita a skiului de la coada catre varf. Sunt trei forme de baza, camber, rocker si flat.
 
Camber
Forma traditionala la schiuri si snowboarduri. Este bombat la mijloc, contactul cu zapada se face in apropierea varfului si a cozii. In momentul in care schiorul aplica presiune, in contact cu zapada intra toata suprafata schiului, iar canturile prind foarte bine in zapada. Acesta forma este preferata de cei care se dau predominant in park si de cei ce se dau cu viteza.

Rocker sau reverse camber 
Este opusul camberului. Ofera flotabilitate in zapada, iar canturile nu prind forte bine. Aceasta forma este recomandata pentru incepatori. Datorita canturilor care nu prind bine in zapada, este iertator si iti este mult mai usor sa inveti miscarile de baza.

Rocker/Camber
Cu profil camber sub clapari si rocker in varf. Datorita varfului rocker ai flotabilitate in powder iar in zapada batatorita este mai jucaus. In timp ce camberul din zona claparului face canturile sa prinda foarte bine in zapada batatorita. Din ce in ce mai multe schiuri all-mountain si big-mountain sunt creeate cu aceasta forma datorita flotabilitatii in powder fara a-si pierde performantele in zapada batatorita. 

Rocker/Camber/Rocker 
Forma jucausa si cu flotabilitate in powder, datorita rockerului din zona varful si a cozii. Iar camberul din zona claparului face canturile sa prinda bina in zapada. Acest profil se potriveste la o gama larga de schiori. Este jucaus pentru cei care prefera sa se dea in park, flotabilitate pentru iubitorii de powder si iertator pentru incepatori. In functie de brand o sa gasiti diferite tipuri de Rocker/Camber/Rocker combinate cu o varietate de latimi si radiusuri pentru performante cat mai bune.

Rocker/Flat/Rocker
O alta combinatie care are la baza profilul rocker. Flotabilitate in powder dar si canturi care prind in zapada batatorita. Performantele sunt undeva intre un ski cu profil full rocker si unul cu rocker/camber/rocker.

Speram ca informatiile oferite v-au ajutat sa faceti diferenta intre combinatiile de profile. De retinut ca fiecare brand in parte le combina dupa bunul plac si le veti gasi sub diferite nume.
 
Probabil va intrebati care dintre forme e mai buna? Nici o forma nu mai buna ca alta, tine doar de preferintele tale. In principiu profilul camber are canturi care prind bine in zapada si stabilitate la viteza in timp ce profilul rocker e mai iertator si are flotabilitate in zapada. Daca esti incepator iti recomandam profilul rocker deoarece este iertator si te ajuta sa inveti sa faci miscarile de baza mai rapid.

 
Terenul
E important sa tii cont de locul unde te dai atunci cand alegi schiul pentru a nu intampina dificultati.
 
 
Schiuri All-Mountain
Sunt concepute pentru a face fata oricarei provacari. Se vor descurca in powder, pe gheata, zapada batatorita si la mici sarituri dar nu exceleaza in nici una din aceste categorii. Acest tip de ski este recomandat pentru incepatori dar si pentru cei ce au o singura pereche de schiuri. La schiul all-mountain veti gasi diverse forme si latimi pentru a multumi o gama cat mai larga de schiori. Latimea mijlocului (waist) e deobicei undeva intre 80-110mm.
 
Schiuri pentru Powder
Sunt facute sa aiba flotabilitate cat mai mare in powder. Schiurile din acesta categorie sunt late, cu o forma predominant rocker. Mai nou la schiurile pentru powder, varful si coada nu sunt cele mai late elemente ale skiului. Acesta forma o veti gasi la unele schiuri .
 
Schiuri pentru Carving 
Dedicate pentru cei care prefera sa se joace pe partie sa treaca rapid de pe un cant pe celalat si sa faca viraje perfecte. Aceste schiuri au un mijloc ingust si un radius scurt tocmai pentru a se face tranzitia rapida de pe un cant pe celalat si pentru a raspunde rapid in momentul in care vrei sa iei virajul. 
 
Schiuri park&pipe
Le veti mai gasi si sub denumirea de schiuri freestyle, dedicate pentru cei care is petrec majoritatea timpului in park facand sarituri si trikuri. Schiurile specifice acestei categorii sunt twin tips si au un mijloc ingust cu profil predominant camber. Cam toate schiurile din aceasta categorie sunt mai groase, mai rezistente, cu margini intarite facute sa rezite la lovituri.
 
Snowblades
Le veti mai gasi si sub denumirea de blades sau skiboards. Lungimea acestora este undeva intre 75 cm si 130 cm, sunt  aproape duble ca latime fata de schiurile normale, avand ambele capete rotunjite si simetrice. Dedicate celor care isi doresc schiuri jucause si practice, usor de controlat.

 

Pe website-ul nostru veti gasi cel mai bun raport calitate pret pentru schiuri second hand pentru copii, femei si barbati.

 

 

Blog-uri: schiuri.blogspot.com, schiuri.wordpress.com